Työnhakijan ylivertainen arvolupaus



On taas se aika vuodesta. Itselleni tämä on ensimmäinen tammikuu viiteen vuoteen ilman musertavaa kesätyöstressiä, ja uskon oppineeni viime vuosina yhtä sun toista, joka ei toivottavasti arkistoidu kategoriaan “taas yksi työnhakuviisastelujuttu”. Koettakaa jaksaa, lupaan tarjota loppuun asti kestäneille jotain makeaa.

Opiskeluista on mieleen jäänyt muutama teoria ylitse muiden. Yksi tällaisista on yksinkertainen, mutta äärettömän hyödyllinen arvolupausteoria, jonka ovat esitelleet mm. Anderson, Narus ja van Rossum (2006)1. Kyseessä on B2B-myyntiin sovellettava tapa muodostaa ylivertainen arvolupaus asiakkaalle. Jos oikein pohditaan, eikös työnhaku ole itse asiassa B2B-myyntiä puhtaimmillaan?

Yleensä ostajalla (rekrytoija) on tarve ja budjetti tarpeen täyttämiseen ja hän valitsee toimittajan tarjoaman resurssin (työnhakijan oletettava työsuoritus) siten, että resurssista saadaan mahdollisimman paljon arvoa irti. Silloin rekrytoijan käyttämät arviointitekijät jaetaan kahteen pääluokkaan: on yhdenvertaisia kilpailukykytekijöitä (points-of-parity, POP), joilla on pääosin sama suorituskyky kuin toiseksi parhaalla vaihtoehdolla sekä erottavia kilpailuetutekijöitä (points-of-difference, POD), jotka tekevät odotettavissa olevasta resurssista joko paremman tai huonomman kuin toiseksi paras vaihtoehto.

Suurin Tampereen yliopiston markkinoinnin opiskelijan virheoletus liittyy siihen, että yliopistokoulutus sinällään tai edes opinnoissa menestyminen olisi point-of-difference. Tämä ei pidä paikkaansa. Vaikka ensimmäisenä syksynä kuinka hehkutettiin, että meiltä jos jostain työllistytään hyvin, voi sen ensimmäisen mielenkiintoisen duunin saaminen hyvällekin opiskelijalle olla pitkä päänsärky2. Tästä syystä oman alan työnhaussa on kyse siitä, mitä positiivisia point-of-differencejä on onnistunut koulutuksen lisäksi itsellesi hankkimaan. Opiskelijakavereita seurattuani olen huomannut muutamia reittejä, joiden kautta markkinointiekonomin alut ovat päässeet menestyksekkään kiinni työuralle. Muutama hyväksi havaittu positiivinen ammatillinen point of-difference:

     Myyntikokemus. Myyntitaidot ovat aliarvostettuja opiskelijoiden keskuudessa. Hanki kokemusta raa’asta kasvokkain tapahtuvasta myyntityöstä, jossa laitat itsesi likoon. Ja ei, työ ruokakaupan kassalla ei ole arvokasta myyntikokemusta.
     Tilastotiede ja tutkimus. Mikään ei ole tänä päivänä niin arvokasta kuin data. Harva osaa kuitenkin oikeasti tuottaa analyysejä ja tiivistää niistä olennaisen. Opettele ensin vaikka käyttämään Exceliä ammattimaisesti, niin keräät varmasti tulevilta kollegoilta kiitoksia.
     Kirjoittaminen ja sisällöntuotanto. Itse pääsin ensimmäiseen työpaikkaani lyömällä VapaaBoomari-lehden pöytään haastattelussa ja sanomalla että minä olen saanut tämän aikaiseksi. Etenkin community management -buumi tarjoaa loistavia aloitustason kesätöitä ja osa-aikaisia pestejä.
     Graafinen suunnittelu, kuvat ja videot. Kaikkialla markkinoinnissa kaivataan entistä enemmän riittävän hyvää graafista sisältöä. Jos kiinnostaa, hanki kamera ja opettele käyttämään paria kuva- ja videoeditointiohjelmaa sekä taitto-ohjelmia. Eikä perusymmärrys muutamasta tavallisimmista koodauskielestä ole varmasti myöskään haitaksi.
     Digimarkkinointialustat. Esimerkiksi Google AdWords tai Facebook-mainonta ovat asioita, joita lähes kaikki yritykset haluaisivat kokeilla, mutta vain harvoilla on aikaa tutustua. Esimerkiksi AdWordsiin on hyvin helppo päästä sisään ilmaisilla verkosta löytyvillä ohjemateriaaleilla3. Tarjoudu tekemään vapaa-ajallasi isän veljen firmalle muutaman satasen digimainontakampanja ja samalla saat arvokasta kädet savessa -kokemusta siitä miten klikkausperusteinen performance marketing käytännössä toimii.

Kuten aiemmin tuli mainittua, se, että suorittaa opinnot suht aikataulussa suht kunnialla on nykyisillä työmarkkinoilla vain point-of-parity. Sen sijaan se, että kerää oma-aloitteisesti kokemusta, jota yliopisto-opinnot eivät tarjoa, ja erikoistuu, on jo sinällään positiivinen point-of-difference. Käänteisesti se, että tyytyy opiskeluaikana vuodesta toiseen helppoon ratkaisuun ja menee takaisin mukavaan ja turvalliseen työpaikkaan voi hyvinkin olla oman alan työtä hakiessa juuri se CV:n silppurikohtalon ratkaiseva negatiivinen point-of-difference.

Älä siis tyydy surkuttelemaan työpaikkojen vähyyttä tai hakijoden paljoutta vaan tee itsestäsi erottuva arvolupaus. Se ratkaiseva point-of-difference voi olla joku edellä mainituista erikoisosaamisista, kielitaitosi tai se voi olla vaikka valloittava persoonasi. Oli se mikä tahansa, muista, että tätä point-of-differenceä ei ole olemassa jos et osaa kertoa siitä konkreettisesti. Tee siis ihan aluksi oikeasti hyvä CV4 ja varmista että digitaalinen brändisi5 on edes tasolla point-of-parity.

Sitten ei muuta kuin rohkeasti areenalle. Pidä silmät auki, juttele työnhakuasioista oman verkostosi kanssa ja laita työpaikkavahdit päälle ainakin Oikotielle6, Monsteriin7, Jobsafariin8 ja MOL:iin9 ja seuraa päivittäin Aarresaarta10, Workit.nettia11 ja onhan näitä nyt vaikka mitä12 (tulkaa AdWords Academyyn13!). Älä myöskään pelkää ottaa suoraan yhteyttä kiinnostaviin firmoihin, joiden päättäjät on tänä päivänä todella helppoa löytää esimerkiksi suoraan LinkedInistä. Tai kirjoita tiukka asiantuntijablogi teemasta josta tein harjoitustyön kurssille ja twiittaa se suoraan unelmiesi firman markkinointijohtajalle. Juuri se voi olla se ratkaiseva point-of difference.

Olisiko tässä nyt tarpeeksi makeaa? Toivottavasti. Onnea matkaan!

Jaakko Pihlaja

Kirjoittaja on Tampereen yliopistosta äskettäin valmistunut markkinoinnin KTM, joka on menettänyt useammin kuin kerran yöunensa tammi-maaliskuussa.

1 Anderson, J.C, Narus, J. A & Van Rossum, W. 2006. Customer Value Propositions in Business Markets. Harvard Business Review, 84 (3), 90-99.
2 http://www.talouselama.fi/tyoelama/sata+tyohakemusta++ja+syva+hiljaisuus/a2187832
3 https://support.google.com/adwords/?hl=fi#topic=3119071
4 http://www.sefe.fi/cv
5 http://blogi.sefe.fi/?tag=uusisuunta
6 http://tyopaikat.oikotie.fi/
7 http://www.monster.fi/
8 http://www.jobsafari.fi/
9 http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/
10 http://www.aarresaari.net/jobboard.htm
11 http://www.uta.fi/rekrytointi/workitnetti/index.html
12 http://www.kesatyopaikat.fi/
13 http://www.aawg.fi
14 http://fi.linkedin.com/in/jaakkopihlaja/
15 http://www.twitter.com/jaakkopihlaja

Kommentit