Uusia professoreita: palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi

Palvelujen ja kaupan professori, kauppatieteiden tohtori Hannu Saarijärvi aloittaa tehtävässään Tampereen yliopistossa 1.8.2014. Professuuri on määräaikainen; kausi päättyy kesällä 2019.

- Professuurin tehtäviin kuuluu palvelujen ja kaupan alan tutkimuksen ja opetuksen kehittäminen sekä näiden alojen arvostuksen kasvattaminen, Saarijärvi kuvaa.

- Toteuttamisen tavat ja mittarit konkretisoituvat kevään aikana, mutta läheinen yhteistyö alan keskeisten toimijoiden kanssa on toiminnan lähtökohta, Saarijärvi kertoo.

- Liiketoiminnan kehittämisen näkökulmat ovat kiinnostaneet minua aina ja olen etuoikeutetussa asemassa, kun pääsen toteuttamaan sitä palvelujen ja kaupan toimintaympäristössä, johon kohdistuu monia päällekkäisiä muutospaineita.

- Tehtävä antaa mahdollisuuden vaikuttaa erityisesti relevantin tutkimustiedon avulla kotimaisen palvelujen ja kaupan alan kehittymiseen. Näiden alojen yhteiskunnallinen merkitys on kiistaton, minkä vuoksi aihealueen professuuri on nähty sekä paikallisesti että kansallisesti merkittäväksi hankkeeksi. Tampereen kauppakamarilla, Johtamiskorkeakoulussa toimineella Palveluinnovaatiokeskus-hankkeella sekä lahjoittajille on ollut erityisen tärkeä rooli tämän mahdollistamisessa, Saarijärvi kiittää.

- Tutkimuksessa keskeistä on tehdä uusia tutkimusavauksia palvelujen ja kaupan ajankohtaisista teemoista. Oleellista on myös valjastaa tieteellinen tutkimustieto palvelemaan näiden alojen toimijoita. Lisäksi tehtävä antaa hienon mahdollisuuden vahvistaa linkkiä palvelujen ja kaupan alan toimijoiden ja kauppatieteellisen alan yliopisto-opiskelijoiden välille.

- Kaupan ja palvelualojen menestys on erittäin tärkeää Suomen talouden kasvulle ja kehitykselle, toteaa Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja ja Keskon aluejohtaja Jari Alanen.

- Ala myös työllistää satoja tuhansia ihmisiä. Professuurin avulla on mahdollista tulevaisuudessakin varmistaa palvelualojen kilpailukyky, sillä muun muassa asiakaskäyttäytymisen muutokset, monikanavainen palvelutarjonta, sähköinen kaupankäynti ja uudenlaiset palveluinnovaatiot ovat muuttaneet toimialaa viime vuosina merkittävästi.  Pirkanmaa toimii jatkossa professuurin myötä edelläkävijänä kaupan ja palvelualojen tutkimuksessa, Alanen sanoo.

Saarijärvi on syntynyt Pirkkalassa 1981 ja suorittanut akateemiset opintonsa Tampereen yliopistossa. Tohtorintutkinnon hän suoritti 2011. Saarijärvi toimii parhaillaan markkinoinnin yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa ja hoiti sitä ennen markkinoinnin professuuria vuoden 2013. Hän on aiemmin työskennellyt myös tutkimusprojektien päällikkönä ja tutkijana Tampereen yliopistossa sekä ohjelmajohtajana tutkimus- ja koulutuskeskus Synergosissa.

Saarijärven keskeisiä tutkimusalueita ovat palveluliiketoiminta, asiakasarvo, asiakastieto ja asiakkuuksien johtaminen sekä strateginen markkinointi.

Kommentit