Wastebusters -tutkimusprojekti
Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti Utain
uutisoi viime viikolla yliopistolla käynnissä olevasta projektista otsikolla ”Tamperelaistutkijat
aikovat pysäyttää ruokahävikin”. Tutkimusprojektin johtajana toimii markkinoinnin opintosuunnan lehtori Elina
Närvänen, ja lisäksi projektin työryhmässä työskentelevät opintosuunnastamme
tutkimusapulainen Ulla-Maija Sutinen. Linkki juttuun: http://utain.uta.fi/uutiset/tamperelaistutkijat-aikovat-pys%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4-ruokah%C3%A4vikin-0.
Wastebusters –
Kuluttajakansalaiset aktiivisina ruokahävikin vähentäjinä: Käytänteet,
toimijaverkostot ja diskurssit
Ruokahävikki on yksi tämän päivän merkittävimmistä
ekologisista haasteista. Tähän ongelmaan on havahduttu myös kansainvälisellä tasolla. Esimerkiksi EU-komissio on asettanut tavoitteeksi puolittaa ruokahävikki
vuoteen 2025 mennessä ja ruokajätteen vähentäminen on mainittu myös YK:n kestävän
kehityksen tavoitteissa. Myös Suomessa ruokahävikki on ollut päivänpolttava puheenaihe
jo jonkin aikaa. Erilaisia lakeja on esitetty ja ruokahävikin ympärille on
alkanut muodostua myös monenlaista liiketoimintaa.
Puhuttaessa ruokahävikistä syyttävä sormi kohdistuu helposti
kauppoihin ja ravintoloihin. Ihmisiä saattaa yllättää, että todellisuudessa
ruokahävikistä suuri osa (n. 40%) syntyy kotitalouksissa. Liki puolet poisheitetystä
ruuasta syntyy siis kotioloissa. Tutkimuksissa on arvioitu, että suomalaiset
tuottavat keskimäärin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa. Nelihenkinen perhe
saattaa siis haaskata ruokaa liki 100 kiloa vuodessa. Tällaisen
ruokamäärän rahallinenkin arvo on merkittävä. Kun yritetään tuottaa ratkaisuja
ruokahävikin hillitsemiseksi, keskittyminen ravintoloihin ja kauppoihin ei siis
riitä, vaan huomio täytyy kohdistaa myös yksittäisiin kuluttajiin.
Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa käynnistyi elokuun
alussa uusi tutkimusprojekti ”Wastebusters – Kuluttajakansalaiset aktiivisina
ruokahävikin vähentäjinä: Käytänteet, toimijaverkostot ja diskurssit”, joka
paneutuu nimenomaan kotitalouksissa syntyvään ruokahävikkiin. Tutkimusprojektin
keskiössä ovat ”Matti ja Maija Meikäläiset”, jotka omilla arkisilla
valinnoillaan ja teoillaan vaikuttavat ruokahävikkiin ja sen syntymiseen.
Erityisesti kiinnostusta kohdistetaan siihen, millä eri tavoin kuluttajat
aktiivisesti pyrkivät ruokahävikkiä vähentämään. Tutkimusprojektissa
tausta-ajatuksena on, että arjessa tapahtuvan toiminnan parempi ymmärrys ja
erilaisten kulutusyhteisöjen osallistaminen avaavat mahdollisuuksia
ruokahävikkiin ja sen syntymiseen vaikuttamiseen.
Wastebusters-tutkimusprojektin matkaa voi seurata projektin
omasta blogista, joka löytyy osoitteesta wastebustersfinland.blogspot.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti