BOOMAREIDENKIN SISUT JA BONDIT

Yritysten sijoittajasuhteet eli sisut voidaan ottaa haltuun kolmen sijoittajabondin avulla. Pitkäaikaiselle parisuhteellekin on tunnusomaista suhteen alkuvaiheessa osapuolten välinen vetovoima, siitä ajan myötä kehittyvä luottamus sekä lopulta osapuolten välinen sitoutuneisuus. Kolmelle sijoittajabondille jokainen löytänee helposti osuvan kaikupohjan omasta, opiskelijakamun, naapurin tai sukulaisten parisuhteesta.

Vetovoima liittyy vahvasti henkilöiden välisiin suhteisiin, mutta attraktiota voidaan tarkastella myös sijoittajasuhteissa. Suhteen alkamisen edellytyksenä on tyypillisesti vetovoima suhteen toiseen osapuoleen. Vahva ja molemminpuolinen vetovoima lisää suhteen alkuvaiheen tiivistymistä. Attraktio toimii suhteen moottorina myös sen myöhemmissä vaiheissa. Vetovoima on sijoittajabondi, jossa positiivisilla tuotto-odotuksilla on keskeinen asema.

Luottamus pohjautuu suhteen historiaan ja osapuolten yhteisiin kokemuksiin, mutta samanaikaisesti se liittyy myös suhteen tulevaisuuden odotuksiin. Luottamusta täytyy koko ajan ansaita, rakentaa ja ylläpitää. Luottamusta on usein verrattu sillaksi suhteen menneen historian ja sen tulevien odotusten välillä. Luottamus on hyvin särkyvää ja sen kasvattaminen vie aikaa, mutta toisaalta luottamus voi loppua hyvinkin nopeasti.

Sitoutuneisuus edustaa sijoittajabondien kehittyneintä astetta ja sen rakentumiseen kuluu eniten aikaa. Pitkälle sitoutuneet sijoittajat sietävät väliaikaisesti jopa tuottojen pudotuksia, jos tulevaisuudessa on realistista odottaa kasvavaa tulonmuodostusta. Sitoutuneisuudessa on vahvasti mukana koko suhteen mennyt historia sekä myötä- että vastoinkäymisineen.

Sitoutuneisuutta voidaan tarkastella sekä affektiivisen eli tunneperäisen että kalkulatiivisen eli laskelmoivan sitoutuneisuuden suhteen. Ensiksi mainittu pohjautuu pitkälti tunnearvoihin, mutta laskelmoiva sitoutuneisuus puolestaan välineellisiin arvoihin. Laskelmoiva sitoutuneisuus saattaa osoittautua vaaralliseksi sekä sijoittaja- että parisuhteelle. Toivottavasti meidän boomareiden parisuhteissa ei kuitenkaan törmätä laskelmoivaan sitoutuneisuuteen tunneperäisen sitoutuneisuuden kustannuksella.

- Pekka Tuominen

Kommentit