MCAK esittää: Hyvän ja Huonon markkinoinnin paneeli & LOSKATORSTAI



Kuva: MCAK

Markkinoinnin ainekerho MCAK järjesti eräänä marraskuisena torstaina jo perinteeksi muodostuneen LOSKATORSTAIN, jonka tarkoituksena oli tuoda niin opiskelijoita kuin yrityselämän edustajiakin yhteen verkostoitumaan ja nauttimaan virvokkeita pimeän syksyn keskellä. Ilta potkaistiin käyntiin Hyvän ja Huonon Markkinoinnin paneelikeskustelulla, jonka panelisteina toimivat markkinointimaailmassa ansioituneet deliketju Punnitse & Säästä:n markkinointipäällikkö Henna Nummi, mainostoimisto Ilme Digitalin toimitusjohtaja Jarkko Forsberg, ja sosiaalisen median toimisto Dinglen mediaspesialisti Juuso Jokinen.

Keskustelussa panelistirajapinta tuotiin yleisön näppituntumalle
Kuva: MCAK
 
Paneelikeskustelun teemat rakentuivat pitkälti ajankohtaisten markkinointikampanjoiden ympärille. Keskustelun vilkkaus, tunnelman kohoaminen, jäähilejuomien hupeneminen ja kyseenalaistavien kirosanojen huutelu olivat suorassa yhteydessä toisiinsa, kun olutmerkki Karhun, teleoperaattori Soneran ja jääkiekkolegenda Juhani Tammisen ympärille rakennettuja kampanjoita purettiin auki. Vaikka kyseessä olivat varsin keskenään erilaiset kampanjat, nousi keskustelussa jatkuvasti esiin eräitä yhdistäviä, markkinoinnille hyvin relevantteja teemoja.

Kohderyhmän merkitys nousi lähes kaikissa kampanjoissa esiin. Kampanjoita ruotiessaan panelistit esittivät teräviä huomioita kohderyhmän tavoittamisesta ja sille puhumisesta. Lisäksi selkeäksi teemaksi nousi viestin aitous. Hyvä viesti ja tässä mielessä hyvä kampanja ei mielistele sitä, ketä se yrittää tavoitella, osaa nauraa itselleen ja on aidosti sitä, mitä se on. Kun Juhani Tammisen Lumia pirahtaa aamuisin ja sanoma siitä leviää sosiaalisessa mediassa kulovalkean lailla, ei aitouden tunteesta ole epäilystäkään.

Jengiä paneelissa oli paikalla kuin Vaasan Sportin peleissä Tamin kulta-aikoina
Kuva: MCAK

Panelistit olivat myös selkeästi sitä mieltä, että markkinoinnissa väkisin tekemisellä on vaikea saada kunnioitusta, niin kohderyhmässä kuin kollegoiden kesken. Kun vakavasti otettava yrittäjä laittaa lippiksen vinoon ja lähtee tekemään heittämään nuorten kanssa "hauskaa läppää", tuntee kohderyhmä lähinnä myötähäpeää ja paikalta poistumisen tarvetta. Asiantuntijamme alleviivasivat rohkean kampanjan loppuun asti tekemisen merkitystä. He korostivat, että kunnolla tekeminen vaatii pokkaa, mutta riskin ottaminen usein kannattaa. Ja jos et tiedä mitä teet ja kenelle, niin parempi miettiä kaksi kertaa.

Kuinka ollakaan, jäi paneelikeskustelusta ainakin allekirjoittaneelle käteen se, että kaikin puolin onnistuneen kampanjan tekeminen on äärimmäisen haastavaa. Mediassa uskottavalta näyttävä kampanja saattaa olla hetkessä kaikkien huulilla, mutta lisääkö se todella myyntiä esimerkiksi päivittäistavaroiden kohdalla, missä usein hinta ratkaisee? Onko mainostoimistoille merkityksellisempää rakentaa kampanja, joka lisää asiakkaan myyntiä, vai kampanja, jolla voitetaan Cannesin kultainen leijona? Menestystarinoita on mahdoton ennustaa, ja maailma on tähdenlentoja täynnä. Kestävän menestyksen avaimet lienevät aina samat: 10 % inspiration, 90 % perspiration. 

- Anna Pekkanen

Plus aimo annos loskaa
Kuva: MCAK


MCAK on vuonna 2011 alulle pantu markkinoinnin ainekerho, joka toivottaa joukkoonsa tervetulleeksi kaikki markkinoinnista kiinnostuneet opiskelijat opintosuunnasta riippumatta. Kerho järjestää jäsenistölleen tapahtumia, pitää yllä suhteita oppiaineen henkilökuntaan, spämmää väsymättä sosiaalista mediaa (facebook.com/whatismcak & @mcakmoi Instagramissa) sekä osallistuu markkinoinnin opiskelijoiden osaamisen kehittämiseen kaikin keinoin niin yliopistolla kuin sen ulkopuolellakin.

Meininki tekemisessä on markkinoijalle sopivan ylimielinen mutta samaan aikaan itseironinen. MCAK:ssa tiedetään mikä on kuumaa kamaa tämänhetkisiä trendejä seuraavien villitysten jälkeen, missä raha piilee, ja missä Tampereen kuppilassa asiakaslupaus resonoi parhaiten opiskelijan tarpeiden kanssa. Yhteyden yliopiston viileimpään kerhoon saa sähköpostiosoitteesta mcak at boomi piste fi. Tule testaamaan markkinoijien meininki ja nosta katu-uskottavuuttasi räjähdysmäisesti!

Kommentit