Markkinointia maailmalla Osa 2: Markkinointimuiat Tukholmassa



Heippa!
Olen Linda Wülfing ja starttasin viime syksynä kandin kirjoittelun ohessa markkinoinnin maisteriopinnot. Vaikka vietin jo yhden kevään kandivaiheessa vaihdossa, halusin silti vielä lähteä uudelleen vaihtoon ennen valmistumista ja aikuisten elämää. Päädyin hakemaan Tukholman Yliopistoon, sillä olin kuullut koulun hyvätasoisista markkinoinnin kursseista. Vaihtokohteen suuresta suosiosta huolimatta minut valittiin toiseksi lähtijäksi! Toiveenani on päästä laajentamaan markkinoinnin opintojeni skaalaa ja saada vähän uutta näkemystä Suomen ulkopuolelta. Päätinkin kysellä vanhoilta Tukholman vaihtareilta heidän kokemuksistaan ja jakaa ne myös täällä! Jos tämä innostaisi myös teitä lukijoita hakemaan tuohon ihanaan kaupunkiin vaihto-oppilaaksi.

Anni Salo, vaihdossa keväällä 2015
 
”Luin vaihdossa kandivaiheen kursseja, koska Tukholman yliopistossa ollaan tarkkoja siitä, ketkä maisterikursseille pääsevät. Maisterikurssille haluavilla on siis hyvä olla kandinpaperit ulkona. Kävin B2B markkinoinnin kurssin, kansainvälisen markkinoinnin kurssin ja muotimarkkinoinnin kurssin. Kaikki kurssit olivat tosi erilaisia keskenään, mikä oli todella kivaa. Muotimarkkinoinnin kurssilla käsiteltiin enimmäkseen muodin historiaa, joka toimii peruskurssina muotimarkkinoinnin opintokokonaisuudelle. Kurssi oli todella mielenkiintoinen, koska aiheesta kiinnostuneille on yleissivistyksen kannalta hyvä ymmärtää jotakin myös muodin historiasta ja muotimaailmasta. Kaksi muuta kurssia olivat ihan hyviä, mutta aiheiden ollessa todella laajoja, saatiin kurssin aikana vain pintaraapaisu aiheisiin. Kansainvälisen markkinoinnin kurssilla käytiin läpi kulttuurieroja ja etiikkaa ja B2B kurssilla keskityttiin enemmänkin teollisuuteen, toimitusketjuun sekä loppukäyttäjien näkökulmiin.
Verrattuna Tampereen yliopiston kursseihin, luennot olivat melko samanlaisia ja saman tasoisia. Suurin ero suomalaiseen malliin oli se, että Tukholmassa käydään aina yksi kurssi kerrallaan, mikä on erittäin hyvä asia. Näin oli helpompi keskittyä yhteen kurssiin, jotka kestivät aina noin yhden kuukauden. Kurssien aikana on myös paljon seminaareja, jotka olivat myös todella hyviä! Seminaareja saattoi olla yhdessä kurssissa jopa neljä tai viisi ja jokaiselle seminaarikerralle tulee valmisteltavaksi jokin ryhmätyö tai vastaava. Kurssien ryhmät arvottiin, mikä auttoi uusiin ihmisiin ja kansallisuuksiin tutustumisessa ja vaihdon aikana opinkin hyvin tekemään töitä yhdessä monien eri kulttuurista tulevien kanssa. Seminaarit auttoivat myös paremmin tuomaan esiin asioiden käytännönläheisyyttä ja ratkoimme esimerkiksi Harvardin caseja.
Vaihdon aikana opin myös esiintymään vieraalla kielellä, mikä oli hyvä juttu. Lisäksi kävin myös ruotsin kielikurssin ja Kansainvälisen rahoituksen kurssin. Ruotsin kurssi oli melko turha, sillä se tuntui aika leikiltä verrattuna meidän kielikursseihin. Kansainvälisen rahoituksen kurssi oli todella hyvä ja suosittelenkin lukemaan rohkeasti muitakin kuin markkinoinnin kursseja!
Tukholman yliopisto oli aidosti kansainvälinen eikä koulussa ollut erikseen kursseja vaihtareille, kuten Tampereella. Kaikki opiskelijat käyvät siis samoilla kursseilla ja kaikki opetus on muutenkin englanniksi. Jopa ruotsalaiset opiskelijat tekevät koulutyöt ja tentit englanniksi. ”

Ensi-Maria Jaakola, vaihdossa keväällä 2015

Olin vaihdossa Tukholman yliopistossa kevätlukukaudella 2015. Luin kanditason kursseja yhteensä neljä, joista kolme oli markkinoinnin kursseja. Fashion Marketing, International Marketing ja B2B Marketing täydensivät hyvin Tampereen yliopiston markkinoinnin kurssitarjontaa ja siksi opiskelinkin pääainettani vaihdossa. Neljäs kurssi oli Business Ethics, joka osittain vastasi saman nimistä kurssia Tampereella. Opetus ja opiskelu oli kansainvälisempää, sillä kursseille osallistui sekä ruotsalaisia opiskelijoita että vaihto-opiskelijoita ja ryhmien muodostamisessa pidettiin huolta siitä, että niihin kuului opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Mielestäni tämä oli hyvä, koska omassa yliopistossamme paikalliset ja vaihto-opiskelijat saattavat pysytellä omissa ryhmissään ja raportitkin on saanut kirjoittaa suomeksi. Myös luennoitsijat olivat sekä ruotsalaisia että kansainvälisiä, joten erilaiset opetustyylit tulivat tutuiksi. Opetukseen kuului luentojen lisäksi seminaareja, jotka keskittyivät ryhmätöiden esityksiin ja keskusteluun. Kokonaisuutena kurssit ja opetusmuodot tuntuivat monipuolisemmilta, sillä perinteistä luennointia oli vähemmän ja kansainvälisyys näkyi enemmän


Hanna-Reetta Luukkainen, vaihdossa syksyllä 2015

”Joku voisi sanoa, että vaihto-opinnot vain tunnin lentomatkan päässä kotoa eivät voi avartaa mieltä, mutta mikäli vaihto-opintojen kohde on Pohjoismaiden pääkaupunki, eli Tukholma, kannattaa perua puheensa.
Markkinoijan maisteriopiskelijalle Tukholman yliopisto tarjoaa mielenkiintoisia kursseja ajankohtaisella ja monipuolisella otteella. Viikoittain palautettavat pienemmät ryhmätyöt ja esseet vaativat panostusta, mutta toisaalta yhtä periodia kohden on ainoastaan yksi kurssi. Periodeja lukukaudessa on neljä, joten aiheisiin ei ehdi kyllästymään, kun kurssi vaihtuukin jo seuraavaan.
Tukholma huokuu kasvuyrittäjyyden henkeä, ja eri organisaatiot tekevät paljon työtä sen eteen, että ideat ja ihmiset kohtaisivat, ja kohtaamiset tuottaisivat hedelmällistä liiketoimintaa. Vaihtokohteena Tukholma sopiikin erityisesti henkilölle, joka on kiinnostunut yrittäjyydestä, sillä teoreettisten opintojen lisäksi yliopisto-opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua Stockholm School of Entrepreneurship:n  järjestämille kursseille. SSES:n kurssit kokoavat viiden yliopiston opiskelijat eri tieteenaloilta pohtimaan kasvuyrittäjyyteen liittyviä teemoja, ja kursseilla pääsee kehittämään omia verkostoitumis- ja innovointitaitojaan.
Vaikka matka Tampereelta Tukholmaan lentäen on vain tunti, sen aikana on mahdollista matkustaa maahan, jonka rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta voi oppia paljon. Itselleni viime syksy oli kriittinen opintojeni kannalta, sillä vaihto-opintojen antama motivaatioruiske vaikuttaa minussa edelleen. Haluan kuitenkin sanoa, että oli vaihtokohde sitten Bali tai Tukholma, olennaisinta on päättää lähteä!”


Itse ainakin odotan vaihtoa nyt tuplasti innokkaammin!
Keväisin terveisin
Linda Wülfing
  

Kommentit

  1. "Tukholman yliopisto oli aidosti kansainvälinen eikä koulussa ollut erikseen kursseja vaihtareille, kuten Tampereella. Kaikki opiskelijat käyvät siis samoilla kursseilla ja kaikki opetus on muutenkin englanniksi. Jopa ruotsalaiset opiskelijat tekevät koulutyöt ja tentit englanniksi."

    Pitää ehkä paikkansa yksittäisten kurssien kohdalla (kuten tuo markkinointi), mutta mikään yleispätevä sääntö tuo ei todellakaan ole, päinvastoin. Itse opiskelin poikkitieteellisen tutkintoni (kandi & maisteri) kokonaan Tukholman yliopistossa ja kertaakaan en ollut kurssilla joka olisi pidetty englanniksi vaan kurssit oli ruotsiksi. Kurssikirjoja tuli luettua englanniksi mutta siihen jäi englannin kielen osuus. (Muita kieliä tuli käytettyä sen verran, että luimme pari artikkelia norjaksi ja yhden tanskaksi). Kursseja tuli käytyä useammalla laitoksella.

    VastaaPoista
  2. Heips anonyymi,

    Tekstiä voisi täsmentää siltä osin, että kokemukseni ovat nimenomaan Business Schoolista, ja siellä käsitykseni mukaan muutamien peruskurssien jälkeen loput opinnoista englanniksi. Tukholman yliopistossa en käynyt kursseja yhtä kielikurssia lukuunottamatta.

    -Anni

    VastaaPoista

Lähetä kommentti